blije hoogbegaafden

Dat is de hoogbegaafde leerlingen die hoge cijfers haalt, gemotiveerd is, een grote woordenschat heeft, sociale vaardigheden laat zien, succesvol is en lekker in zijn vel zit. Die zijn goed en makkelijk te herkennen .Maar dat zijn appels op gouden benen, voor het overgrote deel is het herkennen een stuk lastiger, ook thuis.

Neem nu Sanne; een kleuter die huppelend binnenkomt op school, een juf treft die haar ziet als een kleuter met een grote potentie en daar ook aan tegemoet komt. Sanne ontwikkelt zich in een vlot tempo, heeft een hoog leertempo, is autonoom en empatisch, en daardoor zeer geliefd binnen de groep. Ze geeft hulp, durft hulp te vragen als ze dat nodig heeft en kan het goedvinden met bijna iedereen op school. Sanne wordt al snel gezien als de kleuter met een ontwikkelingsvoorsprong, de hoogbegaafde leerling voor de toekomst. Het lijkt wel een afvinklijstje maar bijna alle kenmerken die aan hoogbegaafde kinderen worden toegeschreven zijn op haar van toepassing. Ze is analytisch, nieuwsgierig , heeft een brede belangstelling en kan met haar grote woordenschat precies verwoorden wat ze bedoelt Ze is snel van begrip en beschikt over een zeer groot creatief vermogen om haar opdrachten altijd een eigen, bijna perfecte, vorm te geven. Sanne is een scherp waarnemer en handelt veelal intuïtief.

Ergo:: daar wil je als juf wel een klas vol van hebben.
Er is meer dan alleen een sterke cognitie nodig om hoogbegaafd te kunnen zijn. In het schema hieronder wil ik de nadruk leggen op de rechterkant. Aan de gevoelskant van deze leerling wordt (nog) niet zoveel aandacht besteed.

hoogbegaafdheid denken voelen
Terwijl juist die zo belangrijk is voor deze kinderen. Eerder heb ik geschreven over onderpresteren.Ook dat kan veroorzaakt worden door niet gezien worden als wie jij bent; een kind met een sterke cognitie èn een sterk ontwikkelde gevoelskant. Want dat is hoogbegaafd zijn. Beide kanten even sterk aanwezig. Door het sterk ontwikkelde IQ is de gevoelskant bij deze kinderen intenser ontwikkeld of worden gevoelens intenser ervaren. Intenser boos, intenser verdrietig, intens gekwetst zijn, intens verdrietig zijn door dierenleed, ruzie of …het leed van de wereld.
In het onderwijs zijn het vaak de prestaties die tellen en een hoge cito score geeft vanzelf wel aan of het een slimme leerling is of niet…makkelijk…toch??Dan hebben we ze er zo uitgepikt.
Daar is valkuil 1: Hoogbegaafde kinderen halen niet altijd een hoge score op de cito. Dat kan verschillende redenen hebben . Belangrijk is te weten dat ze soms juist geen A score halen maar in de C of D-scores belanden .Want als jij zo naar een toets kijkt zoals het plaatje hieronder kom je vast niet bij het antwoord dat cito cognitief en didactisch gezien voor jou bedacht had.

Rekensom de wijswijzer
Of als jij helemaal klaar zit voor de toets omdat je nu mag laten zien wat je al weet en de antwoorden die jij leest zijn zo makkelijk dat je het goede antwoord direct doorstreept; want zo makkelijk zal het niet zijn, het is immers een toets. Jij trapt daar niet in.
En dat kind komt thuis. Gefrustreerd, want het antwoord dat hij gegeven heeft is wel degelijk een goed antwoord, sterker nog; hij heeft een keuze gemaakt uit drie antwoorden die na zijn analyse en interpretatie van gegevens alle drie in aanmerking kwamen voor een goed antwoord. Maar…in het nakijklijstje van Cito staat dat A het juiste antwoord is en niet B, dus een fout.

Kind ouder leerkracht

Thuis , een van de pijlers in de driehoek van school - thuis en kind, de cirkel van invloed, zijn juist dit de signalen die je op scherp moeten zetten als ouder. Het sterk ontwikkelde rechtvaardigheidsgevoel is van grote invloed op het welzijn van het kind. Dat zit aan de rechterkant, aan de gevoelskant van het schema aan het begin van deze blog.
In mijn praktijk kom ik regelmatig kinderen tegen die een grote wolk boven zich hebben hangen waar heel groot het woord BOOS in staat. En dat komt ergens vandaan. Niet begrepen of niet gezien worden is een van de oorzaken. Boos en opstandig gedrag is daar een reactie op. Sommige kinderen gaan weer bedplassen als ze naar school gaan, of laten gedrag zien van jongeren jaren, gaan kinderachtig praten of tekenen ineens weer koppoters. de wat oudere leerling kan besloten hebben niet meer te laten zien wat hij cognitief kan...
Het advies is dan ook om met school in contact te gaan als deze of andere signalen zich voordoen. Schroom niet en benader de leerkracht met de open vraag; ‘Ik maak me zorgen om mijn kind, mag ik die zorg met jou delen?’ Ik verzeker u dat geen enkele juf daar nee tegen zegt.
Luister en kijk naar uw kind wat hij u werkelijk wil zeggen met gedrag dat hij laat zien en u misschien niet goedkeurt. Gedrag ontstaat vaak uit een gevoel. Deel met de leerkracht; pas dan kan er iets moois ontstaan, voor u, voor de leerkracht en vooral voor uw kind.

Ik wens u wijsheid en verwondering.


“Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de site van www.juffrouwathome.nl – Advies en Ondersteuning voor Werkende Ouders en hun Kinderen op de Basisschool”

 

Reacties   

0 #135 Mercedes 16-12-2017 11:39
77.692 kvinder har et dårligt mentalt helbred.

Stop by my blog ... nøgne kvinder spinder om end nødigt betydning: http://supersexetlarer.tk/sitemap17.php
Citeer
0 #134 Twyla 15-12-2017 06:13
It is the best tume to make some plans for the future and it'stime to bee happy.
I've read this post and if I could I want to suggest you some
interesting things or suggestions. Perhaps you couldd write next articles referring to this article.
I wannt to ead even more things ahout it!

Feel free to surf to my web page Bosch Ecu repairs: https://www.Electronicrepairegypt.com/ecu-en-book.html
Citeer
0 #133 João Vinicius 03-12-2017 10:17
Se já existe teor, preocupe-se somente em otimizá-lo.


Meu blog net :: Larissa: https://www.seoblackhat.com.br/bye-urchin-overalia-blog/
Citeer
0 #132 Janie 03-12-2017 08:02
http://tinyurl.com/y88gs36q indro warkop dan keluarga
dewi lestari anak: http://tinyurl.com/zqktbal
biodata cemal faruk urhan dan prilly: http://tinyurl.com/y9ypqoqg
http://tinyurl.com/y9p8wbes donna agnesia dan anak
natasha rizki instagram: http://tinyurl.com/y7jygznb
annisa pohan dan almira: http://tinyurl.com/y7ce3tn7
http://tinyurl.com/yajv5ulb donna agnesia bein sport

Feel free to visit my weblog - yuanita christiani china: http://tinyurl.com/y7j8eg5q
Citeer
0 #131 Santiago 27-11-2017 06:42
Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell
and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She put the shell tto her ear
and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.

Shee never wants to go back! LoL I know this iss entirely off topic but I had to tell someone!

jadwal penerimaan mahasiswa baru 2016 2017:

Look into my weblog: mata kuliah Pendidikan fisika: http://17112984.student.gunadarma.ac.id/tugas.html
Citeer
0 #130 Alisia 26-11-2017 13:04
I have checked your page and i've found some duplicate
content, that's why you don't rank high in google, but there is a
tool that can help you to create 100% unique articles, search for: Boorfe's tips unlimited content

Here is my website EugeniaSmall: https://Willard21.jimdo.com
Citeer
0 #129 Maria Isis 19-11-2017 01:19
Obrigada pelo conteudo exposto de grande relevancia.

Meu blog - seo wordpress dicas (Ana Júlia: https://www.seoblackhat.com.br/consultor-de-seo-em-acre/)
Citeer
0 #128 Madie 04-11-2017 14:25
administração a apartamento a bens (CC, art.


Meu página ... Sexo Ao Vivo (Proyeccionsura mericana.Com: http://proyeccionsuramericana.com/index.php/component/kide/)
Citeer
0 #127 Lawanna 28-10-2017 17:12
I think your blog needs some fresh posts. Writing manually takes a lot of time, but there is
tool for this boring task, search for; ssundee advices
unlimited content for your blog

my web blog - Kandace04: https://Veola04.blogspot.com
Citeer
0 #126 Karl 02-08-2017 03:54
Admiring the hard work you put into your blog and in depth information you offer.

It's nice to come across a blog every once in a while that isn't the same unwanted rehashed information. Fantastic read!
I've saved your site and I'm adding your RSS feeds to my Google account.my web page :: Annabelle: http://www.5ijjh.cn/space.php?uid=26649&do=blog&id=766879
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

"...Wijsheid begint met verwondering..."