Wat zijn ze mooi! De ZijnsWijzers zijn binnen… nog meer aandacht kunnen besteden aan de zijnskant van Hoogbegaafdheid.

Daniëlle Wilborts, TOP

Sjoerd Dirk belde om te vertellen wat het, nadat hij de ZijnsWijzers had ingezet, met hem en zijn leerling had gedaan: ‘De leerling vond het geniaal. Het is een fijne manier om toch over gevoel te praten. Je krijgt echt zicht op wat hij denkt. Het is een fijne manier om over zichzelf te praten. Daarnaast was het zo duidelijk zichtbaar dat niet alle gedragskaartjes passend waren voor die ene leerling. Wat dus heel goed aangeeft dat ook binnen hoogbegaafdheid niet iedereen hetzelfde is. Een mooie eyeopener door de leerling zelf inzichtelijk gemaakt. Sjoerd Dirk had ook gelijk een tip om een losse kaart als speelkaart/ startkaart te maken. Die tip is gehonoreerd. In de tweede druk zit een prachtige ronde speelkaart.

Sjoerd Dirk Meijer, IQBegrijp

De vragen op de achterkant van de gedragskaartjes lokken mooie antwoorden uit waar goed over nagedacht moet worden. Fijn dat het ook gaat over hoe dingen in het leven ervaren worden’

Marjolein, ouder

Hallo Marianne,
Na een inspirerende avond ben ik vandaag mijn aantekening gaan uitwerken. Ik kwam ook twee nieuwe werkvormen:

  1. Schitter in je vaardigheid:

Soms kan een kind misschien hulp gebruiken bij een bepaalde vraag van een gedragskaarten kaart. Wanneer je daarbij kan helpen is het goed om die vaardigheid te leren. Leuk is dan wanneer je een schittersteentje meegeeft als reminder. Die kan dan mee in de broekzak of op een bepaalde plek neer gelegd worden.

  1. Sok poppetje:

De wiebeloogjes op een sok plakken zodat je sok poppetjes hebt, voor het oefenen van rollenspellen.
(Zo kan je nog optimaler gebruik maken van het materiaal). Misschien vind je ze leuk om te delen? Kijk maar…..

Marscha van der Wilt, Gaaf in Beweging

Kranimo

De ZijnsWijzers bieden een handvat om het gesprek aan te gaan waarbij aangesloten wordt op bij de beleving van het kind. De kaarten visualiseren de kwaliteiten van het kind tevens een aanknopingspunt voor een verdiepend gesprek.
Vanuit mijn werkveld: onderwijs en begeleiding van leerkrachten; zijn deze kaarten praktisch inzetbaar, vlot erbij te pakken om aan de hand van de kaarten het gesprek aan te gaan. Daarnaast bieden de kaarten ook richting om de behoeften van het kind te koppelen aan de karaktereigenschappen waardoor inzichtelijk wordt welke vragen ene kind op weg kunnen helpen. Daarnaast zijn kaarten in groepsverband in te zetten waardoor erkenning ontstaat en het kind zich begrepen voelt door peers. Ook sluit het gebruik van de kaarten aan bij de denkwijze van het kind (van binnenuit of van buitenuit). De vragen zijn zo gesteld dat er erkenning is voor gevoel en vervolgens gedacht wordt in oplossingen. Interessant om te lezen dat door de vraagstelling, het kind aan het denken wordt gezet en daarmee bewust wordt van gevoel en gedrag in een situatie. Waardevol inzicht voor een kind, eigenlijk voor een ieder. Op deze manier leren wij, ontwikkelen wij en kunnen we meer dan we zelf soms denken.

Els Hartvelt, Orthopedagoog

‘Mijn moeder stond te watertanden toen ze de ZijnsWijzers zag…ze is kindercoach en ziet heel veel mogelijkheden. De bestelling komt eraan…’.

Vriendin

Zo herkenbaar voor veel hoogbegaafde kinderen: de zijnskenmerken hoogbegaafdheid. Veel kinderen in onze praktijk worden zo blij van die herkenning en erkenning! Dankjewel Marianne voor de fijne tool om deze zijnskenmerken bespreekbaar te maken.

Wendy van Beurden-Goirle, Dubbel Plus

Dag Marianne, Vandaag al in gesprek geweest met een aantal kinderen en de kaarten ingezet. Er ging een wereld voor hen open. Nogmaals bedankt voor gisteravond.

A.

Karin Stolk

Talent IQ

Bij Metavidu in Almere werk ik met hoogbegaafde kinderen en jongeren die problemen ervaren op school. Ik gebruik de ZijnsWijzers als een speelse ingang om uitleg te geven over hoogbegaafdheid. Door de coachee kaartjes te laten uitzoeken, wordt duidelijk wat zijn of haar kwaliteiten en valkuilen zijn. Telkens wanneer ik het spel speel, komt de coachee tot nuttige inzichten over zichzelf.

Jos Nierop, Metavidu in Almere

Martine heeft 7 ZijnsWijzers besteld voor de Dolfijn en Dolfino groepen van PCPO TriVia, de vereniging voor chr basisscholen in Alblasserwaard en Lopikerwaard. Ze was geraakt door de ‘prachtige’ metafoor van de giraf en kon niet wachten deze kadootjes uit te delen aan alle groepen.

Martine Bode, Leerkracht van de school met de bijbel in Hei en Boeicop

Ze waren de dag na verzending al binnen! Dank je wel daarvoor.  Ik had de tijd om mij er wat in te verdiepen.

Maandagavond heb ik het gebruikt voor ouders van HB-kinderen. Ik heb je spel uitgelegd en een paar voorbeelden eruit gebruikt, door de kaartjes als stellingen te gebruiken! Het maakte de gesprekken los en er was veel herkenning! Het spel lag er ook voor inzage, dus wellicht dat er meer geïnteresseerd zijn.

Thuis heb ik het met mijn eigen kinderen nog besproken. Vooral mijn dochter van elf vond het interessant en fijn.  Gistermiddag heb ik nog een gesprek gehad met een docent. Zij vond de reflectievragen ook heel goed, omdat je dieper op de vraag in kan gaan.

Vriendelijke groeten,

Janty Buursema

Ik heb de ZijnsWijzers voor mijn afscheid als IB-er gevraagd en…gekregen.

Angelina Manintveld, IB-er

‘De ZijnsWijzers gebruik ik al een paar weken en het is een genot. In plaats van mijn zelf gefröbelde spul, lekker mooi materiaal wat aansluit op hetgeen ik en de kinderen willen doen

via Facebook

Edith Dekker

Talent in nr 5 2019

Wil je op de hoogte blijven van mijn activiteiten?

Schrijf  je dan in voor de nieuwsbrief.