Hoogbegaafdheid en De ZijnsWijzers

De ZijnsWijzers zijn ontwikkeld vanuit een heel sterke behoefte iedereen die ook maar iets met hoogbegaafdheid te maken heeft, te helpen achter het gedrag te kijken. Niet alleen het ‘slimme’ kind te zien, maar juist ook het ‘gevoelige’ kind – het kind dat zo graag gezien wil worden om wie hij is en niet om wat hij kan of doet. Het kind dat de wereld om hem heen intens ervaart, te leren begrijpen.

De ZijnsWijzers zijn tevens ontwikkeld om de vooroordelen rondom hoogbegaafdheid in te ruilen voor begrip en inzicht in het gedrag dat kinderen, en volwassenen, laten zien.

De ZijnsWijzers

De ZijnsWijzers geven op een speelse manier inzicht in de “zijnskant” van hoogbegaafden.

Deze werkvorm helpt gedrag van zowel kinderen als volwassenen begrijpen en bespreken. Met de giraf als boegbeeld: Een groot hart, sterk en kwetsbaar tegelijk.

ZijnsWijzers bestaan uit 5 karakterkaarten, met bij iedere karakterkaart gedragskaarten met verschillende verdiepingsvragen om het gesprek te versterken.

Deze tool geeft gespreksonderwerpen waarmee je samen kunt ontdekken welke talenten er achter het gedrag van de hoogbegaafde te vinden zijn, maar ook welke vooroordelen en valkuilen daarbij horen.

De ZijnsWijzers zijn opgenomen in het landelijk instrument DHH dat op veel scholen ingezet wordt om hoogbegaafdheid te kunnen signaleren en diagnosticeren. Lees hier de toepassing.

Wil je weten wat anderen van de ZijnsWijzers vinden? Lees hier de reviews.
De ZijnsWijzers zijn te bestellen in de webshop.

Je kunt de ZijnsWijzers alleen gebruiken, maar ook in combinatie met ZiWi Junior. De doosjes versterken elkaar, waardoor het gesprek nóg meer verdieping krijgt.
Voel je ook vrij om de kaarten naar eigen inzicht of idee toe te passen. Wil je meer uit de ZijnsWijzers halen?Er zijn regelmatig workshops waarin ik je verschillende manieren leer om de ZijnsWijzers in te zetten.

De WijsWijzer giraf ZiWi is prachtig vormgegeven door Sietske Oosterloo van Atelier De Tekening: lief, aandoenlijk, een denkertje, vriendelijk en soms ook wat warrig, zoals zijn staartje. Precies wat ik voor ogen had.

In de onderstaande video laat Marianne je zien wat er allemaal in het doosje zit.

Je kunt de ZijnsWijzers alleen gebruiken, maar ook in combinatie met ZiWi Junior. De doosjes versterken elkaar, waardoor het gesprek nóg meer verdieping krijgt.

Voel je ook vrij om de kaarten naar eigen inzicht of idee toe te passen. Wil je meer uit de ZijnsWijzers halen? Er zijn regelmatig workshops waarin ik je verschillende manieren leer om de ZijnsWijzers in te zetten.

De WijsWijzer giraf ZiWi is prachtig vormgegeven door Sietske Oosterloo van Atelier De Tekening: lief, aandoenlijk, een denkertje, vriendelijk en soms ook wat warrig, zoals zijn staartje. Precies wat ik voor ogen had.

ZijnsWijzers Junior

ZiWi is inmiddels verworden tot de mascotte van De WijsWijzer. Maar ZiWi is ook de centrale figuur in de ZijnsWijzers. Een spelvorm die helpt om op een speelse manier inzicht in de “zijnskant” van hoogbegaafden te geven. Het maakt het makkelijk én leuk om gedrag te begrijpen en bespreken.

Een groot succes met heel veel enthousiaste reacties tot gevolg.

Op veler verzoek heeft De WijsWijzer nu ook een junior versie ontwikkeld voor de jongere kinderen vanaf 4 jaar. Maar de praktijk laat inmiddels zien dat ook dit doosje vol spelplezier voor iedereen van 4 tot 90 jarigen waardevolle inzicht geeft.

En met ZiWi Junior is dat ineens heel makkelijk!

Je kunt de ZiWi Junior alleen gebruiken, maar ook in combinatie met De ZijnsWijzers. Ze versterken elkaar, waardoor het gesprek nóg meer verdieping krijgt.

Marianne: “In het artikel ’Het mirakel dat giraffe heet’ staat vermeld dat de ZijnsWijzers Junior voor peuters en kleuters is. Dit is geschreven ten tijde van het ontwikkelproces van de junior versie. Nu blijkt dat de junior versie voor alle leeftijden inzetbaar is.”

Wil je weten wat anderen van ZiWi Junior vinden? Lees hier de reviews.
De ZiWi Junior zijn te bestellen in de webshop.

In de video hieronder laat Marianne zien wat er in het doosje met de ZijnsWijzers Junior zit.

Feest met een rouwrandje

“De giraffe speelt een belangrijke rol bij het gebruik van de doosjes. Deze liefde voor de giraffe is ontstaan tijdens een ontmoeting op de Savanne in Kenia. Mijn vader heeft die prachtige reis voor ons gezin en het gezin van mijn broer geïnitieerd en gefaciliteerd heeft. Toen heb ik niet kunnen bedenken wat deze reis, deze ontmoeting met de giraffe in zijn natuurlijke habitat, zou kunnen gaan betekenen in mijn werk als krachtige metafoor voor hoogbegaafdheid. Dat de giraffe zelfs het boegbeeld van De WijsWijzer zou worden.”

Lees hier het ontroerende verhaal.

Reviews

Lees hieronder hoe anderen de ZijnsWijzers (Junior) ervaren of ga naar de reviews.

Wat zijn ze mooi! De ZijnsWijzers zijn binnen… nog meer aandacht kunnen besteden aan de zijnskant van Hoogbegaafdheid.

Daniëlle Wilborts, TOP

Martine heeft 7 ZijnsWijzers besteld voor de Dolfijn en Dolfino groepen van PCPO TriVia, de vereniging voor chr basisscholen in Alblasserwaard en Lopikerwaard. Ze was geraakt door de ‘prachtige’ metafoor van de giraf en kon niet wachten deze kadootjes uit te delen aan alle groepen.

Martine Bode, Leerkracht , De school met de bijbel in Hei en Boeicop

De vragen op de achterkant van de gedragskaartjes lokken mooie antwoorden uit waar goed over nagedacht moet worden. Fijn dat het ook gaat over hoe dingen in het leven ervaren worden’

Marjolein, Ouder